দৈনিক ২ টা নহৰু খালে তেজৰ চেনি আৰু কলেষ্টেৰল দুয়োটা হ্ৰাস পাব পাৰেনে? এটা নতুন অধ্যয়নত কিছু উত্তৰ পোৱা গৈছে

প্ৰতিদিনে পুৱা দুটামান হালধি চোবাই গৰম পানীৰে ধুই লওক যাতে তেজৰ চেনিৰ মাত্ৰা আৰু কলেষ্টেৰল নিয়ন্ত্ৰণত থাকে। পৰম্পৰাগত চিকিৎসাই ডায়েবেটিছ আৰু হৃদযন্ত্ৰৰ বন্ধক নিয়ন্ত্ৰণ কৰিবলৈ হালধিৰ প্ৰদাহ নিবাৰণকাৰী গুণৰ ওপৰত সদায় নিৰ্ভৰশীল হৈ আহিছে যদিও এইবাৰ ২৯টা অধ্যয়নৰ মেগা পৰ্যালোচনাত প্ৰমাণ পোৱা গৈছে যে দৈনিক দুটা লৱণে সঁচাকৈয়ে যমজ উপকাৰ দিব পাৰে।

আৰু যিহেতু ডায়েবেটিছ ৰোগীৰ বেছিভাগৰে হৃদৰোগ হোৱাৰ আশংকা বেছি, গতিকে এই তথ্যই তেওঁলোকক খাদ্যত হালধিক স্মাৰ্টভাৱে অন্তৰ্ভুক্ত কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰিব পাৰে। দিল্লীৰ ইন্দ্ৰপ্ৰস্থ এপ’ল’ হাস্পতালৰ কাৰ্ডিঅ’থ’ৰেচিক আৰু হাৰ্ট এণ্ড লাং ট্ৰান্সপ্লাণ্ট চাৰ্জাৰীৰ জ্যেষ্ঠ পৰামৰ্শদাতা ডাঃ মুকেশ গোৱেলে কয় যে, “এই অধ্যয়নত দেখা গৈছে যে হালধিয়ে কেৱল উপবাসৰ সময়ত তেজৰ গ্লুক’জৰ মাত্ৰা হ্ৰাস কৰাই নহয়, যিটো ডায়েবেটিছ নিয়ন্ত্ৰণৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ, কলেষ্টেৰলৰ মাত্ৰাও হ্ৰাস কৰে, যিয়ে… পাছলৈ ধমনীত প্লেক জমা হোৱা আৰু হাৰ্ট এটেক ৰোধ কৰিব।” উদ্ধৃতিসমূহ:

অধ্যয়নটোৱে কি কয়?

বৰ্তমানৰ মেটা-বিশ্লেষণে ২৯টা অধ্যয়নৰ ফলাফল একত্ৰিত কৰিছিল য’ত মুঠ ১৫০০ৰো অধিক অংশগ্ৰহণকাৰী আছিল। ইয়াৰ পৰা দেখা যায় যে হালধিৰ ফলত HbA1Cৰ মাত্ৰা কিছু হ্ৰাস পায় (গড় তেজৰ গণনা তিনিমাহ) আৰু কম ঘনত্বৰ লাইপোপ্ৰটিন (LDL) বা বেয়া কলেষ্টেৰল সামান্য হ্ৰাস পায়।

ডায়েবেটিছ ৰোগীৰ ওপৰত হালধি কেনেকৈ কাম কৰে?

হালধি আৰু ডায়েবেটিছৰ মাজৰ সম্পৰ্ক বিশ্লেষণ কৰা ৯টা গৱেষণাৰ ফলাফলত দেখা গৈছে যে দৈনিক ১.৫ গ্ৰাম বা প্ৰায় দুটা লৱণ হালধি খোৱা গোটটোত দুসপ্তাহৰ ভিতৰত উপবাসৰ সময়ত তেজৰ গ্লুক’জ (চেনি) যথেষ্ট হ্ৰাস পায়। ১২ সপ্তাহৰ ভিতৰত তেজৰ গ্লুক’জৰ মাত্ৰা যথেষ্ট হ্ৰাস পায়।হালধিত থকা এলিচিনে কোষক গ্লুক’জ অধিক ফলপ্ৰসূভাৱে শোষণ কৰাত সহায় কৰি ইনচুলিনৰ সংবেদনশীলতা উন্নত কৰে।

হালধিয়ে কেনেকৈ কলেষ্টেৰল হ্ৰাস কৰে?

হালধিৰ কলেষ্টেৰল আৰু তেজৰ চেনিৰ মাত্ৰা উন্নত কৰাৰ সম্ভাৱনাৰ আঁৰৰ বিজ্ঞান ইয়াৰ সক্ৰিয় যৌগ বিশেষকৈ অৰ্গেন’ছালফাৰ যৌগবোৰত নিহিত হৈ আছে। এইবোৰে কলেষ্টেৰল সংশ্লেষণত বাধা দিয়ে আৰু পশু আৰু মানৱ উভয়তে কৰা অধ্যয়নত মুঠ কলেষ্টেৰল আৰু এল ডি এল কলেষ্টেৰলৰ প্লাজমাৰ ঘনত্ব কমায়। ইয়াৰ উপৰিও হালধিয়ে তেজৰ গোট ভাঙি যোৱাত ত্বৰান্বিত কৰি ৰক্তচাপ হ্ৰাস কৰা দেখা গৈছে, যি দুয়োটা হৃদযন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে উপকাৰী। ইয়াৰ উপৰিও এই প্ৰক্ৰিয়াত হাই ডেনচিটি লাইপোপ্ৰটিন (HDL) বা ভাল কলেষ্টেৰল বৃদ্ধি কৰে।

আপোনাৰ খাদ্যত হালধি কেনেকৈ অন্তৰ্ভুক্ত কৰিব পাৰি?
কেঁচা নহৰু খাব পাৰে, যিটো মছলাত মিহলাই বা খাদ্যত দিব পাৰি। আন এটা বিকল্প হ’ল হালধিৰ পৰিপূৰক ব্যৱহাৰ কৰা, যেনে বয়সীয়াল হালধিৰ নিষ্কাশন, যিবোৰ কলেষ্টেৰলৰ মাত্ৰা হ্ৰাস কৰাত ফলপ্ৰসূ বুলি প্ৰমাণিত হৈছে। ইয়াৰ উপৰিও হালধিযুক্ত খাদ্য যেনে হালধিৰ তেল, হালধিত পোৰা শাক-পাচলি, বা হালধি ভিত্তিক চাটনি আপোনাৰ খাদ্যত অন্তৰ্ভুক্ত কৰিলে হালধিৰ পৰিমাণ বৃদ্ধি কৰাৰ এক সোৱাদযুক্ত আৰু স্বাস্থ্যকৰ উপায় লাভ কৰিব পাৰি।

খাদ্য প্ৰস্তুত বা জুতি লোৱাৰ সময়ত কাটি বা থেতেলিয়াই সতেজ নহৰু দিব। কিন্তু ঘৰতে বনোৱা ডিপ আৰু স্প্ৰেডত লেয়াৰ কৰাটোৱেই উত্তম উপায়।

হালধিৰ পৰিপূৰক গ্ৰহণ কৰা উচিত নেকি?
পৰিপূৰকসমূহে সক্ৰিয় যৌগসমূহৰ এটা মানক আৰু ঘনীভূত মাত্ৰা প্ৰদান কৰে। আনহাতে, হালধি সমৃদ্ধ খাদ্য সেৱন কৰিলে সক্ৰিয় যৌগ অধিক প্ৰাকৃতিক আৰু বৈচিত্ৰময়ভাৱে গ্ৰহণ কৰিব পৰা যায়। কিন্তু যদি আপুনি হালধিৰ তিতা সোৱাদ আৰু গোন্ধত আৰামদায়ক নহয়, তেন্তে আপুনি তেতিয়া পৰিপূৰক চাব পাৰে।

1 thought on “দৈনিক ২ টা নহৰু খালে তেজৰ চেনি আৰু কলেষ্টেৰল দুয়োটা হ্ৰাস পাব পাৰেনে? এটা নতুন অধ্যয়নত কিছু উত্তৰ পোৱা গৈছে”

Leave a Comment